Глутатион предпазва от сърдечно-съдови заболявания

 Глутатион протектор на сърцето

Глутатион е от основно значение за черния дроб и прочистване на организма от токсини. Но има и други не по-малко важни ползи за здравето на човешкия организъм.

Нивата на глутатион се понижават, при пациенти, които са имали инфаркт или мъже с наследствено заболяване на коронарните артерии. Има публикувани изследвания, в които изследователите разглеждат връзката между нивата на общия плазмен glutathione на гладно и сърдечно-съдови заболявания. Проучванията са направени сред хора от които 134 случаи на сърдечно-съдови заболявания и 450 здрави контролни индивиди. Средните концентрации на глутатион са по-ниски при всички случаи на сърдечно-съдови заболявания, отколкото при здравите индивиди.

Глутатион хранителни добавки от Fitnessdobavki.bg


 Сред тези под-групи с различни сърдечно-съдови заболявания, случаи на инфаркт или мозъчен кръвоизлив имат значително по-ниски нива на глутатион от съответните контролни групи. След отчитане на различни фактори, рискът от сърдечно-съдови заболявания е значително по-нисък при пациенти с високи нива на глутатион в сравнение с пациенти с по-ниски нива. Тази асоциация се наблюдава и при пациенти с лакунарен инфаркт или мозъчен кръвоизлив.

Тези резултати показват, че намалените нива на глутатион са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, особено за заболявания на малките мозъчните съдове. 

Връзка между глутатион и сърдечно-съдовите заболявания

Друга група от учени, Австралийски изследователи, открили подобна връзка между глутатион и сърдечно-съдовите заболявания. Когато има спад в митохондриалните нивата на глутатион върху мозъчните клетки, те стават по-уязвими по отношение на вреди, причинени от азотен оксид или пероксинитрит.

Същите изследователи провеждат ин виво проучване и определят, че частичната загуба на глутатион се наблюдава по време на мозъчна исхемия и продължава по време на реперфузия (повторно въвеждане на кръв в блокираните участъци). В допълнение, инжектиране на моноетилов глутатион, компонент може да увеличи митохондриалния глутатион, намалява обема на личната зона на кръв. 

От тези резултати изследователите заключават, че измененията на нивата на митохондриалния глутатион, могат да допринесат за сериозни нарушения на тъканите и други неврологични заболявания. Сърдечно-съдови заболявания са свързани с ниските нива на глутатион в организма. Повишени нива на glutathione борят окисляването на мазнините в кръвта, включително холестерола и забавят процеса на образуване на плаки в артериите, основната причина за повечето сърдечни проблеми.

Можете да се възползвате от най-ниска глутатион цена от Fhl.bg магазин за хранителни добавки. Продукта е наличен в няколко варианта на капсули и таблетки - глутатион 250 (glutathione 250 mgглутатион 250 (glutathione 500 mg).

Коментари